Just another WordPress site

הפרעות שינה

מהי שינה?

שינה היא מצב פיזיולוגי אשר כולל מספר שלבים שחוזרים על עצמם באופן קבוע. במהלך שלבי השינה השונים ישנם שינויים בפעילות גלי המוח והפחתה בתגובה לגירויים חיצוניים. כידוע, לשינה חשיבות רבה בשמירה על אורח חיים בריא שכן בזמן השינה מופרשים חומרים המסייעים לשמירה על בריאות המוח ותפקודו. הפרעה בכל אחד משלבי השינה יכולה להוביל לפגיעה בשינה ולירידה באיכותה ובכך לפגום באיכות החיים ואף להוביל לתחלואה נוספת כמו: בעיות קוגניטיביות, הפרעות התנהגות, השמנת יתר, פגיעה בתפקוד מערכת החיסון, בעיות גדילה אצל ילדים וכו'. כמו כן, יש לזכור כי חשיבות איכות השינה היא חשובה ביותר ולא רק מספר שעות השינה. לכן, ישנם אנשים שמספר מצומצם של שעות שינה טובה מספיק להם. מנגד, יש כאלו שגם לאחר שעות רבות של שינה יקומו עייפים.

bedroom, bed, apartment-416062.jpg

מהי הפרעת שינה?

הפרעת שינה הינה מצב רפואי הקשור בפגיעה בשלמות השינה ובאיכותה, כאשר לאורך זמן היא עלולה להוביל לפגיעה באיכות החיים במקרים הפשוטים, ועד לפגיעה קשה בבריאות במקרים המורכבים. הפרעות שינה הינן אחת מהתלונות השכיחות ביותר בקרב האוכלוסייה הבוגרת והן יכולות להופיע בשל מגוון רחב של סיבות ובטווח רחב של גילאים. באופן כללי הסובלים מהפרעת שינה מתלוננים על קושי בהירדמות, אי-יכולת להישאר בשינה עמוקה ואיכותית לאורך זמן, עייפות במהלך היום, קשיי תפקוד יומיומי ועוד. בין הסוגים הנפוצים של הפרעות שינה ניתן למנות: נדודי שינה (אינסומניה), נחירות, דום נשימה בשינה, נרקולפסיה (הפרעה נדירה הכוללת התקפי שינה במהלך היום), ישנוניות יתר (היפרסומניה) ותסמונת רגליים חסרות מנוחה (Restless legs syndrome).

הגורמים להפרעות שינה

הפרעות שינה יכולות להופיע ממגוון רחב של גורמים, למשל:
– מצבים נפשיים: כמו לחץ, דיכאון וחרדה, שיכולים להופיע בגלל אירועי חיים, כמו: בעיות בעבודה, בעיות בריאותיות ובעיות משפחתיות. מצבים אלו מאופיינים בקושי בהירדמות בשל עיסוק מתמיד וטורדני במצב החרדתי והמלחיץ. יתרה מזאת, במצבי דיכאון מתקדמים הפרעות שינה מופיעות בשל חוסר איזון כימי-הורמונלי המשפיע על המוח.

– שימוש בחומרים: עישון סיגריות, שתיית אלכוהול מרובה וצריכת קפאין מופרזת עלולים להיות בעלי השפעה שלילית על השינה. כיום ידוע כי יש להימנע מעישון, קפאין ואלכוהול כמספר שעות לפני הכניסה למיטה, שכן הם בעלי פוטנציאל לפיתוח הפרעות שינה קשות.

– פגיעה בשעון הצירקדי (ביולוגי): בגופנו קיים שעון ביולוגי הפועל על-פי מחזוריות של כ-24 שעות. שעון זה מסתנכרן על פי גורמים חיצוניים וגופניים שונים, כך שבאופן טבעי אנו מתוכנתים לישון בחושך ולהיות ערים בשעות היום. הפרעות מתמשכות לשעון זה, כמו: נסיעות תכופות לחו״ל, עבודה במשמרות, חשיפה לתאורה מלאכותית ועוד, יכולים להוביל להפרעות בשינה.

– גיל מבוגר: עם התקדמות הגיל ניתן לראות גם שינויים בדפוסי השינה. למשל: שינה פחות עמוקה, יקיצה מוקדמת, התעוררת מרעשים קטנים. בנוסף, אנשים מבוגרים נוטים להיות פחות פעילים במהלך היום וכפועל יוצא פחות עייפים וזקוקים לפחות שעות שינה.

– מחלות רקע: מצבים בריאותיים נלווים ונטילת טיפול תרופתי קבוע יכולים להיות בעלי השפעה על השינה. בין מצבים אלו ניתן למנות: כאב אקוטי/כרוני, שינויים הורמונאליים, הפרעות נפשיות, מחלות של מערכת העצבים והמוח, מחלות דרכי הנשימה, פעילות יתר של בלוטת התריס, מחלות ממאירות.

אבחון הפרעות שינה

כדי לאבחן הפרעות שינה באופן מיטבי יש להגיע לרופא המטפל להערכה מלאה הכוללת: אנמנזה מלאה (מעבר על היסטוריה רפואית), בדיקה גופנית מדוקדקת, ביצוע בדיקות מעבדה ובדיקות עזר, כאשר מטרת כלים אלה היא לחפש אצל המטופל את הגורמים אשר יכולים לגרום להפרעת שינה. במקרים רבים ישלח המטופל למעבדת שינה, בה ישנים תוך כדי חיבור למכשירים שמטרתם לנטר מרכיבים גופניים שונים. מטרת בדיקה זו היא להבין אם קיימת הפרעת שינה, ואם כן, מה עמוד בבסיסה.

טיפול בהפרעות שינה

הטיפול בהפרעות שינה מתבסס על הבנת הגורם שהוביל להופעת ההפרעה. האפשרויות הטיפוליות כוללות בין היתר: שינוי אורחות חיים (כמו הפסקת עישון וקפאין לפני השינה), שמירה על היגיינת שינה (כמו שעות שינה קבועות, הימנעות מתאורה מלאכותית לפני כניסה למיטה) טיפול תרופתי להשריית שינה, שימוש במכשירים שתומכים בשינה וטיפול במחלות רקע. כמו כן, חשוב מאוד להקפיד על שמירה על אורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת, פעילות גופנית ייעודית והפחתת סטרס ומתחים. חשוב לדעת כי ללא טיפול יעיל בהפרעות שינה, קיים סיכון מוגבר להופעת תהליכים דלקתיים, השמנת יתר, סוכרת, ואף להתפתחות מחלות לב ושבץ.

Scroll to Top