Just another WordPress site

שבץ מוחי

מהו שבץ מוחי?

אירוע מוחי (המכונה שבץ מוחי) מתרחש כאשר קיימת הפרעה פתאומית בזרימת הדם למוח. הפרעה זו מתרחשת לרוב עקב חסימה באחד העורקים המספקים את רקמת המוח, ובמיעוט המקרים עקב דימום כלי דם מוחי. חסימה של כלי דם מוחי עשויה להיגרם ע"י ידי קריש דם הנוצר בעורקי הצוואר או המוח, או לחלופין עקב תסחיף אשר נדד לעורקי המוח ממקור אחר. הפרעה באספקת הדם למוח גורמת לנזק לרקמה המוחית, ובתוך מספר שעות הנזק הנגרם לאזור המוחי שנפגע נעשה בלתי הפיך, ועלול לגרום לפגיעה תפקודית עד לכדי נכות. למעשה שבץ מוחי הינו הגורם המוביל לנכות במבוגרים, והינו הגורם מספר 3 לתמותה בעולם המערבי. שבץ מוחי הינו מצב חירום. בחשד לקיום אירוע מוחי יש לפנות למיון בהקדם האפשרי.

epilepsy, seizure, stroke-623346.jpg

מהו אירוע מוחי חולף?

אירוע מוחי חולף, או בקיצור TIA, הינו הפסקה זמנית של אספקת הדם לאזור ברקמת המוח, המובילה לחסר נוירולוגי זמני והפיך. באירוע מוחי חולף התסמינים ייעלמו תוך זמן קצר, ולא תיוותר פגיעה נוירולוגית קבועה. אירוע שכזה מהווה "סמן אזהרה, והינו גורם סיכון משמעותי לפיתוח שבץ מוחי בהמשך.

מהם גורמי הסיכון לשבץ מוחי?

טרשת עורקים והיווצרות קרישי דם עורקיים, נמצאו קשורים באופן משמעותי למצבי תחלואה המוכרים בעולם הרפואה כ”גורמי סיכון וסקולריים”. גורמי הסיכון לטרשת עורקים הינם עישון, יתר לחץ דם, סוכרת, השמנת יתר, סינדרום מטבולי, עודף שומנים בדם, והיסטוריה משפחתית של טרשת עורקים בגיל צעיר. בנוסף גיל מבוגר, צריכת אלכוהול, מחלת לב קבועה, פרפור עליות הלב, חוסר פעילות גופנית ותסמונת דום נשימה בשינה נמצאו כגורמי סיכון לשבץ מוחי.

מהם התסמינים של שבץ מוחי?

שבץ מוחי עלול להתבטא במגוון תסמינים. ככלל, כל שינוי אקוטי בתפקוד הגופני או הקוגניטיבי עלול להוות תסמין של שבץ מוחי. במקרים רבים שבץ מוחי עלול להתבטא באחד או שילוב של הבאים: חולשת צד בגוף (למשל יד ימין ורגל ימין), חולשת גפה בודדת, חולשת שרירי הפנים בצד אחד הגורמת לעיוות במראה הפנים, חולשת שרירי ההגייה והדיבור הגורמת לדיבור לא ברור, קושי בהבנה של דיבור, חוסר יציבות, אובדן פתאומי של חלק משדה הראיה בעין אחת או בשתי העיניים, ועוד. ישנן הסתמנויות נדירות יותר של אירועים מוחיים. בדיקה נוירולוגית מוקפדת בסמיכות לזמן האירוע עשויה לקבוע את מקור התסמינים ולקדם את האבחנה והטיפול במקרה של אירוע מוחי.

Scroll to Top