בדיקות EEG
מהי בדיקת EEG?
בדיקת EEG או בשמה המלא Electroencephalogram היא בדיקה של הפעילות החשמלית במוח. כידוע, הפעילות המוחית מתווכת באמצעות אותות חשמליים. בדיקת EEG ממפה את הפעילות החשמלית המתרחשת בקליפת המוח, ובאמצעותה ניתן להעריך את טיבה של הפעילות המוחית. בדרך כלל מפנים לבדיקת EEG כאשר קיים חשד לפעילות מוחית חריגה, אשר עשויה להתבטא בשינויים בפעילות החשמלית - לדוגמא פעילות יתר, או תת פעילות של אזור מוחי. המצב הנפוץ ביותר בו נרצה לבצע את הבדיקה הוא במטופלים עם פרכוס או חשד לפרכוס. כך לדוגמא ניתן בעזרת בדיקת EEG לאפיין ולאבחן את מחלת האפילפסיה, לקבוע את מקור ההתקפים, ואת סוג ההתקפים האפילפטיים. לבדיקה זו חשיבות רבה בהערכה הנוירולוגית של המטופל, היא מספקת לרופא המטפל מידע רב כחלק מהבנת הבעיה הקלינית, ועוזרת ליצירת תכנית טיפול כוללת.

כיצד מתבצעת הבדיקה?
בדיקת EEG הינה בדיקה שאינה פולשנית ואינה כואבת. הבדיקה מתבצעת בשכיבה על מיטה או בישיבה על כיסא מתכוונן. הבדיקה מבוצעת על ידי טכנאי ומפוענחת על ידי רופא המומחה בתחום הנוירולוגיה. במהלך הבדיקה הטכנאי המבצע מצמיד אלקטרודות על פני קרקפת הנבדק באמצעות דבק או ג'ל יעודי, והפעילות החשמלית המוחית נמדדת במערכת רישום. קיימים שלושה סוגי בדיקות EEG מרכזיים: 1. EEG בערות 2. EEG בשינה – הבדיקה נעשית בשינה לאחר חסך בשינה 3. EEG וידאו
מהן ההכנות הנדרשות לבדיקה?
ערב טרם הבדיקה יש לחפוף את השיער עם שמפו, ולאחר מכן אין למרוח כל תכשיר או ג’ל על השיער. יש ליטול את התרופות הקבועות של המטופל הנבדק, וכן אין מניעה מאכילה ושתיה לפני הבדיקה, אך יש להימנע מכל צריכה של קפאין (המשפיע על הפעילות המוחית). בבדיקת EEG בחסך שינה יש להימנע משינה טרם יום הבדיקה.
מהן ההתוויות לביצוע EEG?
כאמור, המצב הנפוץ ביותר בו נרצה לבצע את הבדיקה הוא במטופלים עם פרכוס או חשד לפרכוס. בדיקת EEG מיוחדת גם מתבצעת במטופלים עם הפרעות שינה, בכדי לאתר את המקור והגורם לאותן הפרעות. התוויות נוספות לבדיקת EEG כוללות קיום חשד למחלה זיהומית או אוטואימונית מוחית, וכן לבדיקת הפעילות המוחית ואיתור נזק מוחי במטופלים עם אבחנה מוחית ידועה, כגון גידול מוחי, חבלת ראש קשה או מצב של אנצפלופתיה.
כמה זמן עורכת הבדיקה?
משך הבדיקה לרוב נע בין 20-30 דקות, ובמקרים מסוימים עד כשעה.
תוצאות הבדיקה
רופא מומחה מתחום הנוירולוגיה מפענח את תוצאות הבדיקה אשר נמסרות בדרך-כלל תוך מספר ימים.
תוצאות לוואי אפשריות בבדיקת EEG
EEG נחשבת לבדיקה שגרתית, בטוחה ואינה קשורה בסיכונים או תופעות לוואי בדרך-כלל. לבדיקה יכולה להתלוות תחושת אי-נעימות קלה בקרב מיעוט הנבדקים בשל קושי בהסרת הדבק מהשיער, אך לרוב הוא ירד אחרי מספר חפיפות.