Just another WordPress site

EMG & NCS

אלקטרומיוגרפיה - EMG

מהי בדיקת EMG?

אלקטרומיוגרפיה (״רשמת שריר חשמלית״), באנגלית Electromyography (EMG), הינה הליך אבחוני שנועד לבדוק את התפקוד העצבי של השרירים במנוחה ובפעולה, ולרשום את הפעילות החשמלית שנוצרת בסיבי השריר (ללא צורך בגירוי חשמלי חיצוני). כאשר המטרה היא לאבחן את הימצאותן של מחלות מערכת העצבים הפריפרית (ההיקפית) או של השרירים. לבדיקה זו חשיבות רבה בהערכה הנוירולוגית ובאבחון של המטופל, והיא מספקת לרופא המטפל מידע רב כחלק מהבנת הבעיה הקלינית ויצירת תוכנית טיפולית כוללת.

branch, branches, nature-946490.jpg

כיצד מתבצעת הבדיקה?

הבדיקה מבוצעת על-ידי רופא המומחה בתחום הנוירולוגיה, כאשר במהלכה המטופל שוכב על מיטה ונדרש לשיתוף פעולה מלא עם הבודק לביצוע מספר הוראות של הוזזת שרירים במגוון מצבי פעולה (למשל מתן הוראה להזיז את היד או לכווץ שריר מסוים). בדיקת אתרי השרירים תבוצע על-ידי החדרת מחט דקיקה אל השריר שתקלוט מידע מהשריר ותשקף את התפקוד העצבי והחשמלי שלו אשר מוצג על מסך המחשב בצורת גלים. בתחילה נבחן את השריר במצב של מנוחה (שם לא נרצה לראות פעילות שריר בכלל), אולם תיעוד של פעילות שריר במצב כזה תחשיד בבעיה של מערכת העצבים. בהמשך, תעשה מדידה והערכה של השריר במהלך פעילויות (כיווץ הרפיה וכו') אשר יסייעו לשקף את תפקודו החשמלי והעצבי של השריר.

מה הן ההכנות הנדרשות לבדיקה?

לפני ביצוע בדיקת EMG אין צורך בהכנות מכל סוג שהוא, למעט ההמלצה להימנע בימים שלפני הבדיקה משימוש בשמנים ומשחות עוריות. כמו כן, מומלץ להגיע לבדיקה עם ביגוד קצר/קל להסרה למקרה ויש צורך לבחון את הגב, ידיים ורגליים או אזורים נוספים בגוף. יש לקחת בחשבון כי בדיקת EMG לא מבוצעת בדרך כלל באוכלוסיות הבאות: בילדים, בעלי קוצב לב, מטופלים בנוגדי קרישה (אלא באישור הרופא המטפל) וכאשר אתר הבדיקה לוקה בדלקת, זיהום או פצע כיבי.

מהן ההתוויות לביצוע EMG?

המטרה של בדיקת EMG היא אבחון של מחלות הפוגעות במערכת העצבים הפריפרית (ההיקפית) ובשרירים, אשר יכולים להתבטא קלינית בדרכים מגוונות כגון: תחושת נימול בגפיים, הופעת זרם חשמלי, תחושת עקצוץ, גרד, חום או היעלמות התחושה ודלדול שרירים. ככלל ההפניה לבדיקה מבוצעת על-ידי הרופא המטפל בקהילה (רופא משפחה, נוירולוג, אורתופד). כמו כן, אם קיימים סימפטומים המחשידים לבעיה נוירולוגית.

כמה זמן עורכת הבדיקה?

משך הבדיקה נע בין כחצי שעה, כתלות במספר אתרי השריר הנבחנים.

תוצאות הבדיקה

רופא נוירולוג מפענח את תוצאות הבדיקה אשר נמסרות בדרך-כלל תוך מספר ימים. התוצאות כוללות סיכום מילולי, גרפי ומספרי של הבדיקה עם חתימת הרופא המבצע.

ת״ל אפשריות של בדיקת EMG

EMG נחשבת לבדיקה שגרתית ובטוחה ואינה קשורה בסיכונים או תופעות לוואי בדרך-כלל. לבדיקה יכולה להתלוות תחושת אי-נעימות קלה וזמנית בעת החדרת המחט הדקה לשריר. מיד לאחר תום הבדיקה ניתן לשוב לפעילות מלאה.

בדיקת הולכה עצבית - NCT

מהי בדיקת הולכה עצבית?

בדיקת הולכה עצבית, באנגלית Nerve Conduction Study/Test (NCS/T), היא בדיקה רפואית המשמשת להערכת התפקוד העצבי ויכולת העברת האותות החשמליים בסיבי העצב המוטורים (תנועתיים) והסנסוריים (תחושתיים) באזור מסוים.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

הבדיקה מתבצעת בשכיבה על-ידי הצמדת אלקטרודות לעור באזור העצב הנבדק. דרך אלקטרודות אלו מועברים גירויים חשמליים קלים וקצרים, וקליטתם נעשית בנקודה מרוחקת יותר מהעצב שעבר גירוי. כאשר, המטרה היא לבדוק את ההולכה המוטורית (תנועתית) של העצב על-ידי מדידת תגובת השריר אותו הוא מעצבב, ובנוסף לבדוק את ההולכה הסנסורית (תחושתית) של העצב הנבדק. המידע המתקבל מהבדיקה, כמו תפקוד העצב ומהירות ההולכה בו, מאפשרים להעריך את מידת תקינות העצב, כושר ההולכה שלו ומיקום הפגיעה בו אם קיימת.

מהן ההכנות הנדרשות לבדיקה?

לפני ביצוע בדיקת הולכה עצבית אין צורך בהכנות מיוחדות מכל סוג שהוא, למעט ההמלצה להימנע בימים שלפני הבדיקה משימוש בשמנים ומשחות עוריות. כמו כן, מומלץ להגיע לבדיקה עם ביגוד קצר/קל להסרה למקרה ויש צורך לבחון את הידיים/רגליים או אזורים נוספים בגוף.

מהן ההתוויות לביצוע בדיקת הולכה עצבית?

הרופא המטפל יפנה לבדיקת הולכה עצבית כאשר עולה חשד לקיומה של מחלת עצבים פריפרית או הופעת סימפטומים חדשים הכוללים פגיעה תנועתית, תחושתית (נמלול, הירדמות, שריפה) או הופעת כאב כרוני. בין המצבים הנפוצים הניתנים לאבחון בבדיקה זו ניתן למנות את: תסמונת מנהרת כף היד (Carpal Tunnel Syndrome), נוירופתיה (על-רקע סוכרתי למשל), מחלת עצבים ניוונית ועוד.

כמה זמן עורכת הבדיקה?

הבדיקה עורכת בדר״כ כחצי שעה, כתלות במספר האזורים הנבדקים.

ת״ל אפשריות של בדיקת הולכה עצבית

בדיקת הולכה עצבית אינה בדיקה פולשנית ואף נחשבת לבדיקה בטוחה לביצוע שאינה כרוכה בסיכונים או תופעות לוואי, למעט אי-נעימות מסוימת בעט הגירוי החשמלי. מטופלים בעלי קוצב לב נדרשים ליידע את הרופא לפני הבדיקה כדי לבצעה באופן מיטבי ובטוח. מיד לאחר תום הבדיקה ניתן לשוב לשגרה מלאה.

Scroll to Top